De burger aan zet

Eind 2017 begon Marjolijn Rhee, initiatiefnemer en ontwikkelaar van het succesvolle platform Natuurlijk Ommen, met de ontwikkeling van het Bezoekerscentrum Ommen. Een pilot-jaar gaf inzicht in de behoefte van bezoekers. 'Door in gesprek te gaan met bezoekers kom je er achter waar de behoefte ligt, daarop moet je voortborduren.

Bereidheid, gezonde nieuwsgierigheid en creativiteit

Met mijn liefde voor mensen en voor Ommen wil ik maatschappelijk bijdragen en warmte om me heen verspreiden. Het 'geven' maakt me gelukkig. Ik heb nu vijf jaar vrijwillig mijn bereidheid getoond om bij te dragen. Ik ben op mijn plek vanwege mijn gezonde nieuwsgierigheid en creativiteit. Omdat ik mezelf wil blijven ontwikkelen beweeg ik ook eenvoudig mee met de ontwikkelingen om me heen. Ik voel me daar goed bij.

Marjolijn Rhee | Initiatiefneemster Natuurlijk Ommen en Bezoekerscentrum Ommen

De natuur moet zijn werk kunnen doen

En zo ging het bij mij. Op school wist ik niet wat ik wilde worden omdat ik niet wist wat ik leuk vond en wat ik kon. Daarom was mijn aandacht niet zozeer bij de les maar ik droomde over van alles. Ik besloot aan het werk te gaan en heb alles aangegrepen dat op mijn pad kwam. Ik werkte als cassiere bij Albert Heijn, werkte als serveerster in hotels en restaurants. Ik heb patat gebakken en ik heb drie jaar achter de draaitafel gestaan van een discotheek. Ook werkte ik vier jaar op de activiteitenbegeleiding in een verzorgingshuis en op een groep met dementerenden en ik notuleerde zorgvergaderingen

Lucie ter Meer was mijn leidinggevende bij Nieuw Baalderborg, waar ik als administratief medewerkster werkte en 15 uur per week alle zorgvergaderingen notuleerde en deze uitwerkte. Zij zei: 'Marjolijn, je moet de boer op, jij hebt veel meer in je mars'. Zij gaf mij zelfvertrouwen waardoor ik een baan vond als evenementenorganisator. In 2003 besloot ik mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik wilde zelf ondernemen, mij vrij voelen en verder ontwikkelen. Ik werd ingehuurd door bedrijven voor acquisitie. Ik kwam er achter dat mijn hart bij mijn medemens ligt. Het commerciële werk dat ik deed draaide allemaal maar om geld. Ik miste het contact met mensen. In 2014 besloot ik de website Natuurlijk Ommen te ontwikkelen en stopte met mijn commerciële activiteiten. Het portaal was in het eerste jaar (2015) al goed voor 68.000 unieke bezoekers en in 2017  bezochten bijna 80.000 bezoekers het portaal.

Het bezoekerscentrum is op een natuurlijke manier ontstaan

Bezoekerscentrum Ommen is het verlengstuk van de informatieve website Natuurlijk Ommen waarop informatie aan elkaar wordt verbonden en wordt gepresenteerd. Natuurlijk Ommen ontwikkelt arrangementen en activiteiten en promoot deze. In 2015 ontwikkelde Natuurlijk Ommen een stadswandeling en dit werd een succes. De traditionele Nieuwjaarswandeling, die wordt gestart bij het Bezoekerscentrum Ommen, wordt ook door Natuurlijk Ommen georganiseerd. Ook hier komen ieder jaar honderden deelnemers op af.

Foto: Marjolijn Rhee met wethouder Ko Scheele.

Ze heeft een visie, ze heeft de drive

'De verhuur van het gebouw aan een commerciële partij is niet gelukt", aldus de wethouder. "Dan moet je als gemeente je conclusies trekken en verder kijken". Toen Marjolijn Rhee van het online portaal Natuurlijk Ommen aangaf interesse te hebben in het runnen van de locatie was de keuze dan ook snel gemaakt. Scheele: "Marjolijn kan hier zitten, omdat zij buiten de kaders denkt. Wij zien haar als een informatieverbindingsofficier'. Rhee beaamt dit: 'Ik denk in het belang van Ommen. Ik leef vanuit mijn hart en doe mijn werk met passie'.

Marjolijn is een voorloper van deze tijd

Rhee wil haar doel op eigen kracht en in verbinding met anderen bereiken. Scheele twijfelt er niet aan dat het Bezoekerscentrum binnen een jaar een groot succes is: "Je moet Marjolijn de ruimte geven en haar gewoon lekker laten gaan. Dan verloopt het op een natuurlijke manier om te groeien tot een succes. Ze is een voorloper van deze tijd. Het verfrissende van haar: doen. Ze laat zich niet remmen doordat het niet helemaal tot in de details is uitgedacht. Ze heeft een visie, ze heeft de drive en kan doordat ze de dingen gewoon doet, meebewegen met de ontwikkelingen. Zo groeit dit initiatief op een natuurlijke manier. Net als Natuurlijk Ommen".

Bron: Nieuw Bezoekerscentrum Ommen | Dagblad de Toren.