Nieuw Bezoekerscentrum Ommen

Na ruim twee jaar leegstand is het pand bij de Besthmenermolen weer open. Met de komst van Bezoekerscentrum Ommen heeft Ommen een plek waar informatief, educatief en actief elkaar ontmoeten. De gemeente had de hoop dat er bij elk van de vijf molens in Ommen iets te beleven zou zijn. Wethouder Ko Scheele is dan ook blij met dit mooie voorbeeld van burgerparticipatie in de vorm van het nieuwe centrum.

"De verhuur van het gebouw aan een commerciële partij is niet gelukt", aldus de wethouder. "Dan moet je als gemeente je conclusies trekken en verder kijken". Toen Marjolijn Rhee van het online portaal Natuurlijk Ommen aangaf interesse te hebben in het runnen van de locatie was de keuze dan ook snel gemaakt. Scheele: "Marjolijn kan hier zitten, omdat zij buiten de kaders denkt. Wij zien haar als een informatieverbindingsofficier". Rhee beaamt dit: "Ik denk in het belang van Ommen. Ik leef vanuit mijn hart en doe mijn werk met passie".

Verlengstuk van Natuurlijk Ommen

Natuurlijk Ommen is de online plek waar bewoners en toeristen terecht kunnen voor informatie over de stad en omliggende buurtschappen. In drie jaar tijd is het portaal uitgegroeid tot een site met meer dan 80.000 unieke bezoekers per jaar. Naast het informatieve deel kun je bij Natuurlijk Ommen terecht voor o.a. stadswandelingen en er is een belevingspuzzel voor kinderen ontwikkeld. Bezoekerscentrum Ommen is een verlengstuk van de website. Een plek waar mensen fysiek binnen kunnen lopen.

Marjolijn is een voorloper van deze tijd

Rhee wil haar doel op eigen kracht en in verbinding met anderen bereiken. Scheele twijfelt er niet aan dat het Bezoekerscentrum binnen een jaar een groot succes is: "Je moet Marjolijn de ruimte geven en haar gewoon lekker laten gaan. Dan verloopt het op een natuurlijke manier om te groeien tot een succes. Ze is een voorloper van deze tijd. Het verfrissende van haar: doen. Ze laat zich niet remmen doordat het niet helemaal tot in de details is uitgedacht. Ze heeft een visie, ze heeft de drive en kan doordat ze de dingen gewoon doet, meebewegen met de ontwikkelingen. Zo groeit dit initiatief op een natuurlijke manier. Net als Natuurlijk Ommen".

Met het runnen van het nieuwe bezoekerscentrum wil Rhee laten zien wat ze kan. Wat haar aanspreekt is vooral de sociale kant. Mensen kunnen er elkaar ontmoeten. ‘Zo kun je iemand een stukje levensvreugde geven’, geeft ze aan.

Voormalige vrijwilligers enthousiast

Onlangs is er een informatiebijeenkomst geweest voor vrijwilligers van het voormalige natuurinformatiecentrum dat ruim 2 jaar geleden op deze plek zat. De eerste aanmeldingen uit deze groep enthousiaste mensen zijn al weer binnen voor het nieuwe centrum. En dat is nodig ook, want er zijn grote plannen. Zo wordt de tuin opnieuw aangelegd door Jurrie Baas, die op deze manier het initiatief sponsort. In de tuin wordt ruimte gecreëerd voor activiteiten. Zo dient het buitendeel als verlengstuk van de binnenruimte.

Het centrum verkoopt toeristische informatie, streekproducten als honing en jam, boeken over de streek en leuke spulletjes met een knipoog naar de natuur. Ook is er expositieruimte aanwezig.

Voor Marjolijn Rhee is het maken van de verbinding en het netwerken een belangrijk punt. Zo wil ze verbinding maken met organisaties als Staatbosbeheer, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Vechtdal Marketing. "Verbinden begint met delen en elkaar iets gunnen", aldus Marjolijn.

Multifunctioneel op prachtlocatie

Het pand is inmiddels opgeknapt met de hulp van vrijwilligers. Het bezoekerscentrum/informatiepunt oogt fris, jong en sfeervol. Handgemaakte tafels van hout, gesponsord door Hoeve Houtindustrie, sieren de ruimte. Met de gratis parkeergelegenheid, een invalidentoilet en de hartelijkheid van de gastvrouw is Ommen een prachtlocatie rijker voor workshops, dagbesteding, vergaderruimte of als startpunt van een wandel- of fietstocht.

Tot het hoogseizoen is Bezoekerscentrum Ommen open op woensdag, zaterdag en zondag, van 10.00 tot 16.30 uur. Het bezoekerscentrum streeft er naar om in het hoogseizoen en tijdens schoolvakanties zes dagen per week open te zijn. De datum van de officiële opening zal later bekendgemaakt worden.

Vrijwilligers gezocht

Het Bezoekerscentrum is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het organiseren en begeleiden van activiteiten, het helpen in de tuin, of als gastvrouw of gastheer willen meewerken. Voor meer informatie hierover kijkt u op www.natuurlijkommen.nl/bezoekerscentrum-ommen.

Post a comment