Herdenking Kamp Erika Besthmenerberg

Datum/Tijd
Date(s) - 04/05/2020
17:30 - 19:00

Categorieën


De historische vereniging CCO houdt in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika op maandag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen.

Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: ‘Nederland gedenk. Ter nagedachtenis aan hen die deze weg gingen naar het concentratiekamp Erika, waar tussen ’42 – ’45 talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord’. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen.

In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis dezelfde avond is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruit geschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen.

Foto door: Marjolijn Rhee

Om 17.30 uur wordt er verzameld op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Vroomen een toespraak. Om 17.58 wordt The Last Post in acht genomen en om 18.00 uur is er 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging. Na de officiële herdenking is er mogelijkheid om koffie te drinken in het Bezoekerscentrum Ommen bij de Besthmenermolen.

Route naar gedenkmonument Kamp Erika.